Over Jane Austen 200

Jane Austen 200 is een initiatief van verschillende Austen-liefhebbers in Nederland, waaronder JaneAusten.nl en de Jane Austen Society Nederland.

Gezien de grote belangstelling in Nederland voor het werk en leven van Jane Austen, willen wij het jubileumjaar 2017 niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Op deze website vind je een overzicht van de activiteiten die door verschillende organisaties in 2017 georganiseerd worden om het leven en werk van Jane Austen te vieren.

Meer weten? Neem contact met ons op.

Over Jane Austen

Geboorte

16 december 1775
Jane Austen werd geboren op 16 december 1775 in Steventon, Hampshire. Ze was het zevende kind en de tweede dochter van dominee George Austen en zijn vrouw Cassandra. Na haar werd nog 1 kind geboren, een zesde zoon.

Jeugd

1775-1801
In de pastorie van Steventon schreef Jane Austen de eerste versies van de boeken die we nu kennen als Pride and Prejudice, Sense and Sensibility en Northanger Abbey.

Naar Bath

1801-1806
Op 25-jarige leeftijd verhuist Jane met haar ouders en zus Cassandra naar de stad Bath. In de vijf jaar dat ze daar woont, schrijft ze nauwelijks. Ze werkt aan een paar eerste hoofdstukken van een nieuwe roman, The Watsons, maar voltooit deze niet.

Chawton

1809
In 1806 vertrekt Jane met haar moeder en zus uit Bath. Vader Austen is inmiddels overleden en de vrouwen zijn financieel afhankelijk geworden van familieleden. Bijna 2,5 jaar wonen ze in Southampton bij het gezin van broer Frank, totdat broer Edward zijn moeder en zussen een cottage aanbiedt op zijn landgoed Chawton. Jane keert eindelijk weer terug naar haar geliefde graafschap Hampshire.

Schrijven

1809-1817
Direct na de verhuizing naar Chawton begint Jane weer met schrijven. Ze werkt de manuscripten van Sense and Sensibility en Pride and Prejudice om tot de romans die we nu kennen.

Publiceren

1811-1816
Met behulp van haar broer Henry vindt Jane een uitgever in Londen. In 1811 verschijnt haar eerste roman, Sense and Sensibility. ‘By a Lady’, staat er op het titelblad. Ook haar volgende romans – Pride and Prejudice, Mansfield Park en Emma – publiceert ze anoniem.

Ziekte en overlijden

1816-1817
In 1816, terwijl ze aan haar roman Persuasion werkt, krijgt Jane last van vage gezondheidsklachten. Langzaam maar zeker gaat haar gezondheid achteruit. Op advies van haar dokter in Chawton vertrekt Jane samen met Cassandra in mei 1817 naar Winchester. Al haar hoop is gevestigd op de dokter aldaar. Die is in eerste instantie optimistisch, maar kan uiteindelijk ook geen genezing bieden. Op 18 juli 1817 overlijdt Jane Austen. Ze wordt begraven in de kathedraal van Winchester.

Postuum verschenen

1818
In 1818 publiceert uitgever John Murray de twee laatste voltooide werken van Jane Austen: Persuasion en Northanger Abbey. Broer Henry voorziet de uitgave van een korte biografie van zijn getalenteerde zus.